[...] Każdy w świecie wegetarianizmu, weganizmu, ale także w społecznościach prozdrowotnych mówi regularnie na temat tłuszczu. Mówi się także bardzo dużo na temat węglowodanów. Więc zawsze słyszymy na temat niskowęglowodanowej diety, wysokowęglowodanowej diety, niskotłuszczowej diety, nie słyszy się za bardzo o wysokotłuszczowej diecie. [...]
[...] 6 miligramów tego pierwiastka. Chrom poprzez pobudzanie aktywności komórek beta trzustki wpływa na produkcję insuliny, a przez to aktywnie uczestniczy w przemianach węglowodanów. Chrom zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu. Chrom stymuluje przemiany energetyczne i syntezę kwasów tłuszczowych, pobudza [...]
[...] ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. [...]
[...] wcześniejszego dnia, a dieta jest dopięta na ostatni guzik. Przychodzi moment zwątpienia. Może gdzieś jednak popełniłem błąd? Ale najbardziej prawdopodobnie jest to że to woda, która zostanie wydalona z organizmu następnego dnia. Skupie się na rzeczach najważniejszych tj. A) Błędy dietetyczne. B) Błędy treningowe tj. ‘ajeroby’. Zabiegi które [...]
[...] Jeśli chodzi o medycynę, bardzo istotną rolę odgrywa absorpcja. Cząsteczki absorbujące w tkance , którymi w skórze mogą być : • hemoglobina • melanina • kolagen • woda nazywamy chromoforami. Penetrację światła do skóry warunkuje wypadkowa absorpcji i rozpraszania. Im dłuższa jest długość fali, tym większa jest penetracja w skórze. [...]
[...] co to jest prawidłowa dieta? Prawidłową dietą możemy nazwać sposób odżywiania się , w którym dostarczamy odpowiednią ilość podstawowych składników odżywczych: białek ,węglowodanów oraz tłuszczy, zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Należy uwzględniać makro i mikroelementy oraz witaminy- których organizm sam nie potrafi wytworzyć. [...]
[...] ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Później mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. [...]
[...] ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Później mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. [...]
[...] i jednocześnie zwiększasz masę mięśniową. WĘGLOWODANY-KIEDY JE JEŚĆ? Istnieją pewne kontrowersje dotyczące tego, o jakiej porze dnia i czy w ogóle ograniczać spożycie węglowodanów późnym wieczorem prowadzi do tycia, podczas gdy inni uważają, że pora jedzenia węglowodanów nie ma żadnego znaczenia. To, co jest najlepsze dla danej osoby zależy od [...]
[...] odkryła główne problemy związane z przyjmowaniem normalnej kreatyny. Podsumowując - normalna kreatyna staje się niestabilna w kontakcie z cieczami takimi jak woda (stosowana do połykania kreatyny) lub w warunkach kwasowych (tzn. w żołądku) i szybko zmienia się w kreatyninę - bezużyteczny biologiczny produkt uboczny. Pakowanie w [...]
Ok prosze o dyskusje. Wstęp: Czytając temat każdy może się domyślić, że art. będzie o bicepsach. Artykuł jest napisany przeze mnie(chciałbym podkreślić, że nic nie znalazło się tu na zasadzie kopiuj/wklej, nie jestem konowałem/plagiatorem), na podstawie moich doświadczeń i przeżyć z tą partią mięśni. Na podstawie mojej wiedzy z zakresu biologii i [...]
[...] nowotworu. Retencja podskórnej wody jest ściśle związana z estrogenem, estrogen powoduje zachwianie gospodarki wodnej i elektrolitowej. Zatrzymuje się w organizmie woda,sól/soda, potas, efektem jest retencja w tkance podskórnej, skórze, komórkach mięśniowych i krwi. Zbędna retencja powoduje efekt twarzy „księżyca w pełni", możliwe [...]
[...] sie w różnych proporcjach z w\w składników. Aby móc sie lepiej poruszać w zagmatwanym świecie odżywiania należy od razu wyjaśnić jaka jest rola w organiźmie białek , węglowodanów , oraz tłuszczy. BIAŁKA inaczej zwane proteinami są głównym materiałem budulcowym organizmu , stanowią aż 50 % suchej masy ciała człowieka. To właśnie z białka [...]
[...] z najlepszych źródeł, dostarczane w formie dostosowanej do pory jego spożywania - to nie wszystkie elementy Twojej dietetycznej układanki. Potrzebujesz wysokiej jakości węglowodanów, które zapewnią mięśniom niezbędnej energii. Żeby Twoje mięśnie były zdolne do naprawdę ciężkiej, intensywnej pracy treningowej muszą dysponować pokaźnym magazynem, [...]
[...] powoduje często zahamowanie apetytu. W takiej sytuacji spożywanie posiłków nie może być przypadkowe lecz musi być precyzyjnie zaplanowane w zestawieniu z treningami i zawodami. W skład optymalnej diety ukierunkowanej na sporty wytrzymałościowe powinno wchodzić ponad 40 różnych składników. Składniki te nie są produkowane w organizmie i muszą [...]
[...] powoduje często zahamowanie apetytu. W takiej sytuacji spożywanie posiłków nie może być przypadkowe lecz musi być precyzyjnie zaplanowane w zestawieniu z treningami i zawodami. W skład optymalnej diety ukierunkowanej na sporty wytrzymałościowe powinno wchodzić ponad 40 różnych składników. Składniki te nie są produkowane w organizmie i muszą [...]
[...] powoduje często zahamowanie apetytu. W takiej sytuacji spożywanie posiłków nie może być przypadkowe lecz musi być precyzyjnie zaplanowane w zestawieniu z treningami i zawodami. W skład optymalnej diety ukierunkowanej na sporty wytrzymałościowe powinno wchodzić ponad 40 różnych składników. Składniki te nie są produkowane w organizmie i muszą [...]
[...] Ale bialko miesniowe to nie tylko AEE ale rowniez NEAA - wiec to stanowi ~27% spozytych AEE po treningu. Ale biorac pod uwage calkowita tkanke miesniowa - gdzie 73% to woda - spozycie 12g EAA spowodowalo wzrost tkanki mięsniowej o ~26g! An oral essential amino acid-carbohydrate supplement enhances muscle protein anabolism after resistance [...]
[...] Tak znaczny ubytek wody to głównie wynik zachodzących procesów termoregulacyjnych. Podczas pracy mięśniowej, kiedy nasila się tempo spalania składników energetycznych (węglowodanów i kwasów tłuszczowych) w organizmie, wzrasta produkcja ciepła. Aby zapobiec przegrzaniu mięśni, jego nadmiar musi zostać odtransportowany za pomocą krążącej krwi do [...]
Bardzo ciekawy artykuł Pana Ambroziaka , dziwne że jeszcze go nie było na sfd . Zaciekawiło mnie bardzo jeden z wniosków , co o tym sądzicie . Wiadomo , że trzeba podejść do tego z ,, przymrużeniem oka " . To ostanie badanie uświadamia nam dwa fakty: mleczko pszczele działa anabolicznie, porównywalnie do steroidów anaboliczno-androgennych; mleczko [...]